Säännöt ja sopimukset

Kilpailusäännöt 2023-2024 
Pelisäännöt kaukalopallo 2023 – 2025
Yhteenveto pelisääntömuutoksista kaukalopallo 2023-2025 
SM kaukalopallon (SM-sarja) erillissäännöt 2023-2024 (punaisella)
SKPL kurinpitosäännöt
Käsimerkit
Rangaistus-syykoodit 2023-2025 
Kaukalopallon kilpailusääntömuutosesityskaavake kaudelle 2024-2025 (päivitetään)

Erillissäännöt liiton ikämiesten mestaruusturnauksissa

Kilpailussa noudatetaan liiton sääntöjä ja määräyksiä nilllä poikkeuksilla, jotka on tässä määrätty.

Peliaika on alkulohkoissa ja jatko-otteluissa 30 min juoksevaa aikaa. Viimeinen minuutti (1) tehollista peliaikaa.
Peliaika on pronssi- ja loppuottelussa 2*20min juoksevaa aikaa. Viimeinen minuutti (1) tehollista peliaikaa.
Alkulohkon järjestys määräytyy seuraavasti:
a. Joukkueen pisteet
b. Keskinäisten otteluiden pisteet
c. Maaliero
d. Tehdyt maalit
e. Arpa
Cup-vaiheen ottelun päättyessä tasan suoritetaan rangaistuslaukauskilpailu kolmen pelaajan ryhmänä. Ottelun ollessa tasan jatketaan yksi laukaisijapari kerrallaan.
Joukkueen myöhästyminen ilmoitetusta alkamisajasta aiheuttaa 2 min joukkuerangaistuksen jokaiselta alkaneelta kahden minuutin myöhästymiseltä.
Pelaajan ulosajo aiheuttaa yhden ottelun pelikiellon turnauksen ohjelmassa. Pelikielto kärsitään saman sarjan ottelussa, jossa se on saatu eikä muiden sarjojen pelejä saa sillä välin pelata. Joukkueen turnauksen viimeisessä ottelussa saatu pelikielto kärsitään joukkueen edustaman liiton sarjan seuraavassa pelissä. Kilpailun juryllä on oikeus määrätä pelikieltoa turnauksen osalta kattaen koko turnauksen. Jury ja sen päätökset ovat alisteisia liiton kurinpitovastaavalle.
Vastalausemaksu on 50€, joka suoritetaan käteisellä juryn puheenjohtajalle. Vastalausemaksu palautetaan mikäli vastalause on hyväksytty.
Tuomarikäytännöt:
ik35 alkusarja ja jatkopelit 2 tuomaria
ik 40 alkusarja ja jatkopelit 2 tuomaria
ik 45 alkusarja 1 tuomari, välierät ja loppupelit 2 tuomaria
ik 50 alkusarja 1 tuomari, välierät ja loppupelit 2 tuomaria
ik55, ik60, ik65, ik70 ja ik75 alkusarja 1 tuomari, välierät ja loppupelit 2 tuomaria
Ikämiesten/aikuisten naisten eri sarjoissa (35 – 75 v) saa pelata sen vuoden alusta lukien, jonka aikana pelaaja täyttää sarjan ikärajan edellyttämän vuosimäärän (35, 40, 45, 50, 55, 60, 65, 70 tai 75 vuotta).
Pelaajalla on peli- ja edustusoikeus turnauksissa vain ennalta kirjatuissa joukkueissa. Kesken turnausta ei voi vaihtaa joukkuetta tai liittyä uutena, jollei pelaaja ole kirjattuna ennen turnauksen ensimmäistä peliä.

Varustesäännöt

  • Kaulasuoja on pakollinen liiton sarjoissa ja turnauksissa. Malli saa olla läpällinen, tai läpätön.
  • Maalivahdin on käytettävä joko kaukalopallo tai jääkiekko maalivahdille tai kenttäpelaajalle tarkoitettua kaulasuojusta. Mikäli maalivahdilla on maskin yhteydessä kaulasuojus, hän ei tarvitse erillistä kenttäpelaajan kaulasuojusta.
  • VM Jofa kypärä on kielletty.
  • Joukkueen kenttäpelaajilla on oltava yhtenäinen peliasu.
  • Pelipaidat pitää olla numeroitu.
  • Pelipaidan numeroita ei saa tehdä teipistä tai muusta irtoavasta materiaalista.

Farmisopimukset kaudella 2023-2024

Ei toistaiseksi voimassa olevia farmisopimuksia valtakunnallisesti.

Alueiden farmisopimukset alueiden nettisivuilla.

Farmisopimus (pohja)

Try-out sopimus (pohja)

Farmi- ja try-outsopimukset toimitetaan sarjan järjestäjälle. SM-sarjan kaikki farmi- ja try-outsopimukset toimitetaan liittoon.

KILPAILUSÄÄNNÖT 31 § FARMI- ja TRYOUTSOPIMUS

Kahden joukkueen keskinäisellä kausikohtaisella farmisopimuksella voidaan pelaajia siirtää joukkueesta toiseen ilman siirtomaksua ja edustusoikeuden muutosta. Sopimus on hyväksytettävä liitossa tai alueella. Farmisopimus hyväksytään, kun maksu on suoritettu annettujen aikarajojen puitteissa. Jos sopimus tehdään 1.10. klo 24.00 mennessä, hyväksymismaksu on 100 euroa ja 1.10. jälkeen hyväksymismaksu on 200 euroa. Farmisopimus on tehtävä viimeistään 30.11 kello 24.00 mennessä. Hinta yhden henkilön sisältävästä sopimuksesta on puolet normaalista. Sopimuksesta on ilmettävä niiden pelaajien nimet, joita sopimus koskee. Nimiä ei voi kauden aikana lisätä eikä poistaa. Sopimus voi kattaa korkeintaan yhteensä 25 pelaajaa. Pelaajien siirtymisistä farmisopimuksen puitteissa joukkueiden välillä ei tarvitse tehdä erillistä ilmoitusta liittoon.

Farmisopimusta ei voida tehdä samalla sarjatasolla pelaavien joukkueiden kesken. Sopimus pelaajaluetteloineen on aina oltava esitettävissä molempien sopimuksen alaisten joukkueiden otteluissa. Pelaajan nimen perään merkitään ’F’ pöytäkirjaan aina hänen kuuluessaan farmisopimuksen mukaiseen toiseen joukkueeseen. Farmisopimus on voimassa koko kauden.

Alemman sarjatason pelaajat sekä junioripelaajat voivat liikkua vapaasti sopimuksen sisällä.

Ylemmän sarjatason joukkueeseen kuuluva pelaaja saa pelata alemman sarjatason joukkueessa seuraavin edellytyksin ja rajoituksin:

– Pelaajalla on peli- ja edustusoikeus

– Ei runkosarjan jälkeisiä pelejä

– Korkeintaan kolme ylemmän sarjatason pelaajaa voi kerrallaan osallistua alemman sarjatason otteluun

– Pelaaja voi pelata ainoastaan 1/3 alemman sarjan otteluista

 

Saman seuran eri sarjatasojen välillä pelaavien joukkueiden kesken voidaan solmia try-outsopimus. Try-out -sopimuksen puitteissa voi alemmalla sarjatasolla peli- ja edustusoikeuden omaava pelaaja pelata kolme ottelua ylemmän sarjatason joukkueessa. Pelaaja katsotaan pelanneeksi, kun hänet on kirjattu joukkueen kokoonpanoon. Pelaajan nimen perään merkitään ’T’ pöytäkirjaan aina hänen kuuluessaan try-out -sopimuksen mukaiseen toiseen joukkueeseen.

Ylemmän sarjatason joukkueeseen kuuluva pelaaja saa pelata alemman sarjatason joukkueessa seuraavin edellytyksin ja rajoituksin:

– Pelaajalla on peli- ja edustusoikeus

– Enintään yksi runkosarjan peli

– Ei runkosarjan jälkeisiä pelejä

– Vain yksi ylemmän sarjatason pelaajaa saa osallistua yhteen otteluun kerrallaan

Try-out -sopimusmaksu on 50€. Try-out -sopimus on tehtävä viimeistään 30.11 kello 24.00 mennessä. Try-out -sopimus hyväksytään, kun maksu on suoritettu annettujen aikarajojen puitteissa. Sopimuksesta on ilmettävä niiden pelaajien nimet, joita sopimus koskee. Nimiä ei voi kauden aikana lisätä eikä poistaa. Sopimus voi kattaa korkeintaan yhteensä 25 pelaajaa.

Pelaajien siirtymisistä try-out -sopimuksen puitteissa joukkueiden välillä ei tarvitse tehdä erillistä ilmoitusta liittoon. Sopimus pelaajaluetteloineen on aina oltava esitettävissä molempien sopimuksen alaisten joukkueiden otteluissa. Try-out -sopimus on voimassa koko kauden.

 

Saman seuran sisällä voi pelata useampia joukkueita samalla sarjatasolla. Try-Out -sopimusta ei voida tehdä saman seuran kahden samalla sarjatasolla pelaavan joukkueen kesken.