RBA aivan kuutamolla TopTeamia vastaan

RBA – TopTeam -91 3 – 14 (1-9)(2-5)

RBA:n otteluraportti

Jälleen kerran RBA lähti otteluun mielessään kova usko siihen, että vähintään tiukka ottelu olisi edessä sarjan kärkeen kuuluva joukkuetta vastaan. Toisin kuitenkin taas kävi, olimme kaikilla osa-alueilla aivan vastaantulijoita, ja niinpä loppunumerot olivat varsin rumat 3-14.

Aivan ottelun ensimmäisillä hetkillä näytti siltä, että voisimme kamppailla sarjapisteistä edes jotenkin tasäväkisesti, mutta aika pian karmea totuus paljastui. Kummasskin päässä pelaamisessa oli pieni ero terävyydessä, ja sen vastustaja käytti armotta hyväkseen. Kun me haimme hyökkäyspäässä sitä hienoa ja ”varmaa” tekopaikkaa ennen laukaisua, Topin miehet laukoivat hieman hankalammistakin paikoista, mitkä ovat usein sitten veskarillekin vaikeita ainakin yllättävyytensä takia. Kun olimme reilun kymmenen minuutin jälkeen jo 0-4 tappiolla, joukkuetta yritettiin herätellä maalivahdin vaihdolla. Eipä siitä juuri ainakaan apua ollut, kun käytännössä kaksi ensimmäistä vetoa upposi sisään. Lopulta ylivoimalla saimme kavennuksen ajassa 18.14, mutta sekin vähäinen ilo meni melkein heti varsinaiseen lahjamaaliin kukkien kera, ja taas eroa oli kuusi maalia. Viimeisen viiden minuutin aikana TopTeam omalta kannaltaan kaunisteli taukonumerot vielä rumiksi 1-9.

Puoliajalla kopissa asetettiin tavoitteeksi pelata edes kunnialla loput pelistä. Monessakin suhteessa jonkinlaista parannusta saatiin aikaan, niin, ettei vastustaja sentään aivan joka hyökkäyksestä saanut maalia aikaan ja itsekin pääsimme hieman paremmille paikoille. Viimeistelyn laadussa oli kuitenkin edelleen eroa. Ja kun peli kulkee, niin onnikin on myötä: pari maalia TopTeam sai täysin maskista niin, että pallo vielä muutti matkalla suuntaakin. Pelillinen ero säilyi kaiken kaikkiaan loppun asti niin, että lopulta numeroissa 3-14 ei oikeastaan ole ihmettelemistä.

Ennen muuta parivaljakkoa Hannu Loukusa-Jonne Markus emme saaneet kiinni kunnolla koko ottelun aikana. He tekivätkin yhteensä 8 joukkueensa maaleista ja olivat toisilleenkin syöttäjinä muutamassa osumassa. Kokonaisuudessaan ongelmamme olivat samat kuin edellisissäkin tappiopeleissä. Muutamalle taitavalle pelaajalle annettiin aivan liikaa tilaa niin, että he pääsivät tekemään omia ratkaisujaan aika usein hyviltä paikoilta. Nämä pelaajat pitää saada ajettua nurkkaan, sieltä harvemmin kuitenkaan maaleja ainakaan suoraan tulee.

Omassa päädyssä yritämme usein myös liian vaikeita ratkaisuja, jotka saattaisivat onnistuessaan olla hienoja, mutta kun onnistumisprosentti on alle 50, pitäisi yrittää helpompaa. Toki monesti pallottomien pelaajien pitäisi antaa mahdollisuutta pallollisen tehdä se älyttömän helppo juttu, mutta aivan liian usein myös pallollisella valinta on se vaikeampi. Kai se sitten vain tuntuu jotenkin tyhmältä tehdä jotain, mistä ei ainakaan otsikoita saisi aikaan. Tavallaan sama koskee hyökkäyspelaamistakin, kun yritetään viedä palloa maaliin asti tai tehdä jotain muuten hienoa. Sen sijaan pitää saada näitä aggressiivisesti päälle tulevia joukkueita vastaan niitä aikaisin tehtyjä helppoja syöttöjä, joilla ehkä ohitetaan vain yksi pelaaja kerrallaan. Kyllä siitä lopulta aukeaa enemmänkin tilaa.

Meidän pitäisi suunnata koko joukkueen hyökkäyspeliä suoraviivaisemmin maalille päin, ja usein se tarkoittaisi pallon laittamista liikkeelle aikaisemmin omasta lavasta. Yksi edellytys tälle olisi myös suunnata pallottomana liikettä maalin edustalle, jolloin myös vastustajan maalivahdin olo saataisiin hankalammaksi. Muutenkin molempien maalien edustoilla pitää saada lisää aggressiivisuutta siinä mielessä, että irtopalloja lyödään pois omalta maalilta ja toisaalta vastapään maaliin. Nyt kummassakin päädyssä yritetään aivan liian usein jotain taitokikkaa, joka on etukäteen lähes tuomittu epäonnistumaan ajan ja tilan puutteen vuoksi. Samoin puolustuspelaamisessamme pitää saada pidettyä pakka kasassa ja pysyä kunnolla vastustajien tuntumassa ”auton ikkunasta” pelaamisen sijaan. Ennen muuta tilanne on aivan liian usein se, että vähänkään nopeampaa hyökkäystä puolustamassa ovat vain pakit ja ketju tulee alas sitten joskus, jos sattuu muistamaan ja vielä on tarvetta. Jotta sarja kärkijoukkueiltakin saataisiin pisteitä, pelimme on parannuttava näiltä osin. Ja kyllä voittaminen vaatii myös maalivahd(e)ilta huomattavasti parempaa päivää.

AKu